gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР "ЧОВЕК И ПРИРОДА" - ВЕТРЕН 2018


picture

Публикувано на 01 август 2018 г.


На 14 август 2018 г. стартира Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен – 2018, който ще продължи до 22 август 2018 г. Той се организира за 22-ри пореден път на брега на река Дунав в село Ветрен, по инициатива на Димитър Кулев – председател на групата на Съюза на българските художници – Силистра, със съдействието на Общински съвет и Община Силистра. 
През тази година участие в него ще вземат 12 творци в сферата на живописта, скулптурата и графиката. Всички те са изявени художници с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. Сред тях са наградените на тазгодишния регионален конкурс – живопис, графика и скулптура „Алианс България”, провел се в град Добрич - Христина Гаева – графика и Николай Петров – живопис. Някои от авторите са номинирани за участие и в есенното издание на конкурса, който ще се проведе в София. Това са Таня Кулева – живопис, Коста Дончев – живопис, Калоян Георгиев - скулптура и Димитър Кулев – графика. 
Сред поканените да участват в пленера са изявени и авторитетни художници от други градове – Ана Иванова и Ивайло Аврамов – скулптори, преподаватели в Националната художествена академия в град София, Кристина Йосифова – скулптор на свободна практика от София и Херман Гшайдер – скулптор от Австрия. Във Ветрен ще творят и художниците от Силистра - Христина Гаева, Цвета Петрова, Таня Кулева, Стефан Пенчев, Николай Петров и Димитър Кулев.
На 17 август 2018г. в рамките на пленера ще се проведе рисуване на открито край езерото с водните лилии в село Малък Преславец.
Творбите от пленера ще бъдат експонирани в специална изложба, чието откриване ще бъде на 22 август 2018 г. в Художествена галерия – Силистра от 17.00 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на Община Силистра.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5591
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5591