gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН "ДУНАВСКИ СПОМЕНИ" В ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ НА СИЛИСТРА


picture

Публикувано на 11 септември 2018 г.


Град Силистра за пореден път е домакин на деветнадесетото издание на Фестивала на старата градска песен „Дунавски спомени”. Проявата се проведе днес в Салона на Община Силистра.
Като част от празничните дни на град Силистра 2018 г., форматът бележи голям интерес и се е превърнал в традиционен празник на вечните, мелодични и въздействащи стари градски песни. Фестивалът събира изпълнители на шлагерни песни от цялата страна. През тази година ще участват колективи от Силистра, Разград, Главиница и Бургас.
Седем творчески формации от Община Силистра радват силистренци и гостите на града ни. Това са Групите за стари градски песни „Златна есен”, „Ретро”, „Чар”, „Интер” и дует „Обич” при Народно читалище „Доростол-1870”, гр. Силистра, известната група „Камбанен звън” и Мъжка вокална група за стари градски песни при Народно читалище „Пробуда-1940” в с. Калипетрово. 
Преди началото на концертната програма, всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър, заедно с кмета на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов и директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" г-жа Цветана Игнатова поднесоха цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен в България. Той е символ на песенните традиции в нашия град и богатата музикална култура. Създаден е във връзка с Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен в Силистра през 1910 г. Водещият на събитието разказа и представи забележителностите на града и паметните символи в съседство. Кметът поздрави участниците във фестивала и им благодари за съхраняването и любовта към старата градска песен. Той покани самодейците да разгледат нашия красив град. Фестивалът няма конкурсен характер. Той е създаден и съхранен като песенно богатство.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5676
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5676