gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ДНЕС ГРАД СИЛИСТРА ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК - 14 СЕПТЕМВРИ - КРЪСТОВДЕН


picture

Публикувано на 14 септември 2018 г.


Пред Художестевена галерия Силистра се откри скулптурната композиция на известния силистренски художник с арменски корени Бедиг Бедросян. Неин автор е проф. Георги Чапкънов – Чапа – почетен гражданин на Силистра. Инициативата за монумента е на Кеворк Крикорян, като част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето". Осъществява се със сърцатата всеотдайност на Кеворк Крикорян – председател на сдружение „Арарат”, племенник на Бедиг Бедросян.
Бедиг Артюн Бедросян (1912-1989) е роден и творил в Силистра. Създал е неповторими пейзажи. Художникът е известен със своите икони и стенописи в най-старата арменска апостолическа църква в България „Сурп Аствадзадзин” – /„Света Богородица”/ в Силистра.
Целият жизнен и творчески път на Бедиг Бедросян преминава в Силистра, където участва активно в социалния и културен живот на града. Основен обект на творбите му е пейзажът на Добруджа и живописните места по поречието на р. Дунав и Черно море.
Слова за случая поднесоха: д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра; Негово Превъзходителство Г-н Армен САРГСЯН- Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България; Негово Високо преосвещенство Исахак Бохосян; г-н Николай Тишев - председател на групата за приятелство между България и Армения; проф. Георги Чапкънов – Чапа – автор на скулптурната композиция и почетен гражданин на Силистра; Кеворк Крикорян – председател на сдружение „Арарат”, племенник на Бедиг Бедросян.
Присъстваха официалните гости за празника на Силистра: чуждестранни делегации, областни управители, председатели на Общински съвети, бизнес, ръководители на институции, обществени организации, учебни заведения, политически партии.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5688
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5688