gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ЕВРОПЕЙСКИ ХОРИЗОНТИ ПРЕД БИБЛИОТЕКИТЕ


picture

Публикувано на 08 октомври 2018 г.


Силистра и РБ „Партений Павлович“ са домакини на Национална научна конференция „Библиотеките: между буквата и бинарния код“. Събитието се провежда под патронажа на евродепутата Емил Радев – посланик на библиотеките в Европейския парламент.
Събитието откри директора на силистренската библиотека г-жа Даниела Недялкова. В своето вълнуващо приветствие към гостите тя изрази увереност за успех на конференцията. Г-жа Недялкова изказа надежда за свободен и равноправен достъп на всички хора до библиотеките на бъдещето. Тя благодари за подкрепата както на г-н Емил Радев – съратник в мисия им, така и на общинска администрация в лицето на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра.
Поздрави към гостите и организаторите отправи д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра. Той пожела на всички ползотворна работа и изрази увереност в успеха на начинанието. Официални гости на откриването са и г-н Венцислав Велев – съветник на министъра на културата, д-р Емилия Милкова – народен представител, представители на университети, директори на асоциации и библиотеки. Г-н Велев, като председател на Фондация „Глобални библиотеки“ и като част от министерството на културата, сподели информация за повишаване на средствата за библиотеките и предаде личните поздрави на министъра към всички присъстващи. Д-р Милкова с радост сподели значителните промени, които е забелязала в нашия град от последното си посещение преди 10 години. Тя изрази и задоволството си от факта, че библиотеките са едни от най-подготвените институции за дигиталната ера, именно заради хората, които работят там.
В своя поздравителен адрес г-н Емил Радев изразява своята абсолютна ангажираност към библиотечното дело и неговото развитие в дигиталното бъдеще на Европа като модерна и креативна институция.
Домакините получиха и много поздравителни адреси: от г-н Емил Радев, от г-жа Мария Габриел, от г-жа Милена Дамянова и други.
В интензивната програма на конференцията днес и утре ще бъдат представени общо 21 доклади и изследвания, които ще бъдат теми за дискусия на близо 60-те гости и участници.
Регионална библиотека „Партений Павлович“ получи дарение от Фондация „Америка за България“ – 5 робота „Финч“ за обучение по компютърно моделиране и информатика.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5760
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5760