gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "УТРЕШНИЯТ МИР ЗАПОЧВА С ДНЕШНОТО ПРИЯТЕЛСТВО"


picture

Публикувано на 03 юли 2019 г.


Фестивална Силистра 2019 - детски усмивки, нови приятелства и феерия от танци

Само след броени дни стартира единственото по рода си за цялата страна 24-то издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. 
Очакваното събитие от поколения силистренци и гости на града ни ще се проведе от 8 до 12 юли 2019 г., с над 320 участници от 8 до 15 години. 
Културната проява се провежда под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов.
През настоящата година Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ стана член на CIOFF България и Международния Съвет CIOFF. 
Националната Секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - Официален Партньор на ЮНЕСКО - www.cioff.org ) е създадена през 1970 г. и работи за запазването, съхраняване и популяризиране на традиционната култура и нематериалното културно наследство на народите. Представена е в над 100 страни по света и координира по-вече от 1 500 международни фолклорни фестивала. 
С членството в CIOFF® България, детският ни фестивал е включен в Световния календар на CIOFF® и популяризиран по света. Осъществява се международен обмен на фолклорни групи, с което ще се предава културно наследство на деца и младежи.

Фестивалът през 2019г.
Участие във фестивала през тази година ще вземат четири чуждестранни състави:
- Фолклорен ансамбъл „Шинава“ - Словакия, гр. Снина
- Танцова група „Уреки-Алило“ – Грузия, град Уреки 
- Ансамбъл „Бокрета“ - Унгария, град Тьокьол
- Хореографски колектив „Юни” – Русия, град Ржев

В рамките на фестивала ще имаме удоволствието да се насладим на таланта на силистренските детски танцови състави:

- Ансамбъл „Добруджа“ при Община Силистра
- Ансамбъл „Ритъм“ при НЧ „Св.св.Кирил и Методий-1966”, гр. Силистра
- Детска фолклорна формация „Добруджанче“ при НЧ „Доростол – 1870”, гр. Силистра
- Средношколска танцова формация при АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол – 1870“, град Силистра
- Детска фолклорна танцова формация „Гребенци“ при ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, град Силистра
- Балет „Лиденс“ при НЧ „Доростол – 1870“, град Силистра
- „Б 2 балет“ при НЧ ”Дръстър-2012”, град Силистра
- Клуб за спортни танци „Елеганс“ 
- Танцова хип-хоп формация „Ел Форс“ при НЧ ”Дръстър-2012”, град Силистра

Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на Салона на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.

Програма:

На 8 юли 2019 г. /понеделник/ - пристигане и настаняване на гостите.
9 юли 2019 г. /вторник/ - Първият фестивален ден започва с пресконференция и техническа конференция с ръководителите на състави в Заседателната зала на Общината. От 10.30 часа в Дунавския парк – втория фонтан, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни танци от всички страни – участници във фестивала.
Същия ден от 17.00 часа – Дефиле. Съставите ще дефилират, предвождани от Градски духов оркестър и флага на фестивала. От 17.30 на площада – тържествено откриване на фестивала, с изпълнение на химна на фестивала „Де е България?“ и издигане на фестивалния флаг. Следва първи фестивален концерт в Драматичен театър-Силистра.

10 юли 2019 г. /сряда/ - Втория фестивален ден стартира от 9.30 часа на басейна на хотелски комплекс “Дръстър“ – Силистра с конкурс „Мис и Мистър Фестивал“, при лошо време в Драматичен театър – Силистра.
От 18.00 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

11 юли 2019 г. /четвъртък/ - Трети фестивален ден:
- От 10.00 часа в Заседателната зала на Община Силистра, кметът на Силистра - д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави – участници във фестивала. 
- От 17.00 часа ще бъде тържественото закриване на фестивала и заключителния концерт.

Предистория
Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ стартира като първи за България през 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов.
През годините в Силистра са гостували детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Историята на фестивала е богата и е с посланието да съхранява самобитната култура и танцово изкуство на различните народи.
Безценен е приносът на фестивала за диалога между младите хора, културите и народите.

Заповядайте!


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=6497
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=6497