gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ИЗЛОЖБА ЯПОНСКА ГРАВЮРА XVIII - XIX ВЕК


picture

Публикувано на 18 юли 2019 г.


Днес, 18 юли, четвъртък, в залите на Художествена галерия – Силистра ще се открие изложба от 30 творби – японска гравюра на дърво от фонда на галерията ни. Те са от периода на градската култура ЕДО, позната като УКИЙО – Е.
В колекцията са включени автори като Кацушика Хокосай и Андо Хирошиге, оформили окончателно облика на УКИЙО – Е и достигнали неговия връх. Сред тях са още и авторите Отагава Тойкуни, Садайде, Санцан, Конуоши, Кацугава Сюншен, Киносада и др.
В повечето от гравюрите виждаме сцени от популярните и особено високо ценени пиеси, в които се показват събития, основани на реални исторически факти от 17 и 18 век.
Колекцията от японски гравюри е дарена през 1971 година на Художествена галерия – Силистра от художника Мирчо Якобов, който я придобива по време на специализацията си / 1953 – 1958 г / в Китай.
Изложбата ще бъде открита с вернисаж от 15.00 до 17.00 часа в залите на Художествена галерия Силистра.

МИРЧО ЯКОБОВ

Мирчо Якобов е роден през 1930 година в град Браила, Румъния. Художник – график. Прекарва в Силистра юношеските си години. Постъпва в Художествената академия и три години учи живопис при професор Ненко Балкански и Боян Петров. През 1953 -1958 година специализира в Китай, учи графика при проф. Кавенеси, китайския професор Ли Хуа и Ци Бай Ши. Излага свои творби в Русия, Полша, Бразилия, Норвегия, Германия, Индия. Слез завръщането си работи като военен художник в Централния дом на армията и е един от водещите български графици.
В средата на 80-те години емигрира в Канада заедно със съпругата си, полска художничка. Силистренската художествена галерия притежава редица творби на художника. Последната негова изложба в Силистра е през 1971 година. Дар за фонда на галерията е и една изключителна колекция от оригиналния японски гравюри от XVIII и XIX век.

Марин Минев
АРТ Силистра


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=6550
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=6550