gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

С БИЛКИ И ПЕСНИ НА ЕНЬОВДЕН


picture

Публикувано на 24 юни 2020 г.


С билки и песни на Еньовден
Щандове с ароматни и лековити билки, билков ароматен чай, стари занаяти, интересни обичаи – всичко това радваше силистренци в Дунавския парк, днес на Еньовден. Таланти от различни поколения пяха и танцуваха за здраве и късмет. Представено бе и ревю на народни носии от добруджанския край.
Днес беше празникът на билките и денят, в който тяхната лековита сила е най-голяма. Организатори на тържеството за пета година бе дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура" при Община Силистра с партньори Регионален исторически музей - Силистра, Регионална библиотека "Партений Павлович"- Силистра и народни читалища от общината.
За пръв път в празника се включиха и ученици-членове на учебна компания "Аромат на здраве" и полагащи грижи за "билкова аптека под небето" от Професионална земеделска гимназия "Добруджа" - Силистра, с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата "Учебна компания" на Фондация "Джуниър Ачийвмънт", с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.
Събитието е без аналог в област Силистра и традиционно се радва на голям интерес от жители и гости. Приветствие към всички поднесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов с пожелание всички да открие 77 и половина лековити билки с думите: „Като има билки има здраве“.
Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра също се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, предлагаха на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.
Участници в програмата бяха „от мало до големо“ ДФФ "Добруджанче", Фолклорна група "Добруджа" и Смесен хор "Седянка" към НЧ "Доростол-1870" - гр. Силистра, НЧ " Дочо Михайлов 1906" - с. Бабук, НЧ " Светлина 1906" - с. Смилец, НЧ "Възраждане-1940" - с. Сребърна, НЧ "Иван Вазов 1941" - с. Срацимир, НЧ "Ламбриново-2013" - с. Ламбриново.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=7316
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=7316