gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

6 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ


picture

Публикувано на 02 септември 2020 г.


На 6 септември 2020г. отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Денят на Съединението е паметна дата в българската история. С успешната му защита по време на Сръбско-българската война българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.
На 6 септември 2020 г. ръководството на Община Силистра ще поднесе цветя на признателност пред паметника на Цар Борис III Обединител в Дунавския парк.

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по настояване на Великите сили Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и като автономна област. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно княз Александър I с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
Призоваваме представители на организации и граждани да спазват всички актуални противоепидемични мерки.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=7467
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=7467