gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС "ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО ИЛИ ПИЯНСТВО ОТ ЛЮБОВ"


picture

Публикувано на 23 февруари 2021 г.


Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” се реализира под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов.
Тази година по време на връчването на наградите от Конкурса ще се представи и юбилейният сборник - Алманах с наградените стихотворения от Националния поетичен конкурс 2002 – 2020 г.
В Алманаха са включени 92 наградени стихотворения - от първото до деветнадесетото издание.
Специални благодарности за сътрудничеството при издирването и събирането на стихотворенията на: Михаил Жеков, Дафинка Станева, Лилия Велчева, Марин Минев -Джона, Алексей Минев- журналист, на Геновева Цандева от Пловдив, на Милена Белчева от Варна, на Нели Вангелова от Бургас и на още други съпричастни поети. Алманахът е отпечатан в издателство „Ковачев – Силистра” в тираж от 500 броя.
Благодарим им за професионалната работа!
В поредицата „Мнения за Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” ще Ви представим посланията на автори и участници през годините.
Ивайло Терзийски - поет: " С основаването на литературното сдружение "Реката" възникна и необходимостта от провеждането на местен литературен конкурс, който да обединява усилията на пишещите в региона. Речено-сторено. Двамата заедно с председателя на литературната формация - Михаил Жеков, положихме основите на първото издание на конкурса за стихотворение "Пиянство от любов или Любовта е пиянство", като поканихме за председател на журито талантливата поетеса и съпруга на поета Дамян Дамянов - Надежда Захариева. Тогава, за моя радост, бях отличен с първа награда. Впоследствие направихме конкурса и национален, като участие в него взеха творци от цялата страна. Впоследствие бях награждаван още няколко пъти през годините, но по-важното в случая е, че Силистра отново бе средище на динамичен литературен живот. С издаването на алманах и антология "Реката", включили творбите над повече от 250 творци в областта, бе едно от сериозните ни начинания и постижения.
С ръководеното от поетесата Лилия Велчева сдружение "Реката и приятели ", е свързана и най- успешната страница на този творчески съюз. Самото сдружение, едно съвсем закономерно продължение на "Реката" бе регистрирано официално, с помощта на дарители бе осигурено и обзаведено уютно място, клуб на творците, където изкушените от изкуствата можеха да обменят дума на чаша чай. Перфектно организираните от Лилия Велчева градски четения, представяния на книги и други разнообразни мероприятия в района, заслужиха искреното възхищение на взискателните почитатели на изящната словесност. Създаването на вестник, в който се даде възможност и на млади таланти да представят своите първи стихотворни опити и рисунки, превърна "Реката и приятели " в една от водещите формации в Североизточна България. Като човек, свързан кръвно с конкурса за поезия, не само в качеството си на негов основател и представител на отдел "Култура”, искам да изразя благодарност на община Силистра и колегите ми, които направиха всичко възможно до ден днешен конкурсът да бъде, може би единственият в страната, неопетнен от предизвестени резултати и съмнително жури. Благодаря и на бизнесмена Димитър Велчев, превърнал се в най-големия спомоществовател на сдружението "Реката и приятели". Двадесетото издание на конкурса "Любовта е пиянство или пиянство от любов" е още една голяма крачка напред в духовния живот на град Силистра, където за пръв път посегнах към химикалката, запален от магията на словото.
В този световен хаос и несигурност, желая здраве и нови творчески върхове на всички участници в тази благородна надпревара, здраве и хъс на организаторите му, нови красиви предизвикателства пред хората, които гостуват в града и следят новите творчески постижения на победителите в конкурса."
Ивайло Терзийски

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=7963
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=7963