gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС "ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО ИЛИ ПИЯНСТВО ОТ ЛЮБОВ"


picture

Публикувано на 23 февруари 2021 г.


Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” се реализира под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов.
Тази година по време на връчването на наградите от Конкурса ще се представи и юбилейният сборник - Алманах с наградените стихотворения от Националния поетичен конкурс 2002 – 2020 г.
В Алманаха са включени 92 наградени стихотворения - от първото до деветнадесетото издание.
Специални благодарности за сътрудничеството при издирването и събирането на стихотворенията на: Михаил Жеков, Дафинка Станева, Лилия Велчева, Марин Минев -Джона, Алексей Минев- журналист, на Геновева Цандева от Пловдив, на Милена Белчева от Варна, на Нели Вангелова от Бургас и на още други съпричастни поети. Алманахът е отпечатан в издателство „Ковачев – Силистра” в тираж от 500 броя.
Благодарим им за професионалната работа!
В поредицата „Мнения за Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” ще Ви представим посланията на автори и участници през годините.
Надежда Захариева- поетеса:" ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО...
„Ах, какво си любов?“ – се питаме цял живот със стиха на Валери Петров от незабравимата за моето поколение негова творба: „Когато розите танцуват“. Всеки от нас търси цял живот верния за него отговор. Поетите също си задават въпроса дали любовта е „дълготърпелива и пълна с благост“? Дали „не завижда, не се превъзнася и не се гордее; не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли; на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява“? С всяко свое любовно стихотворение поетите дават отговор на вечния въпрос „Ах, какво си любов?“. И отговорът им съвпада с думите на Апостол Павел от Първо послание до коринтяни: „Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимбал, що звека.“ Защото на човеците, казва още Апостол Павел, им „остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.“
На въпроса „Ах, какво си любов?“ дава отговор и Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, чийто домакин е град Силистра. Беше ми оказана честта да бъда председател на журито в три издания на конкурса. За щастие, той е анонимен и преценките на членовете на журито не зависеха от имената на участниците. Доказателство за това е фактът, че през 2002 г. голямата награда и на журито и на публиката беше младият тогава силистренски поет Ивайло Терзийски, а през 2003 г. – също младият тогава силистренски поет Валентин Йорданов. В следващо издание на конкурса през 2020 г. първата награда бе присъдена на Йордан Пеев от Стара Загора, втората – на Христина Борисова от Севлиево и третата – На Светла Гунчева от Бургас.
Любовта е синоним на Живота и на Поезията.
Щастие е, че в търсене на отговор на вечния въпрос „Ах, какво си Любов?“, Силистра събира автори и почитатели на любовната поезия на Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ и всички разбират – Любовта е всичко! Любовта е синоним и на Живота и на Поезията!"
Надежда Захариева
българска поетеса

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=7965
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=7965