gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА-1906-СМИЛЕЦ", С. СМИЛЕЦ, ОБЩ. СИЛИСТРА


picture

Публикувано на 01 април 2021 г.


Народно читалище „Светлина-1906-Смилец“ тази година навършва 115 години от създаването си. Преживяването за един век не е малко. Съхранени са духът, фолклорът, обичаите и традициите на селото. Фолклорът на населеното ни място се съхранява и предава на подрастващото поколение чрез постоянно действащите самодейни състави, а именно женска фолклорна, женска вокална, лазарки и коледарска групи. С изявите на самодейците, на наша и други сцени, не остават забравени българските традиции и обичаи, достигнали до нас от древността. Читалищните състави са награждавани със златни и сребърни медали, завоювани първи и втори места на окръжни, регионални и национални нива, дипломи и грамоти.
В тазгодишния онлайн преглед на народните читалища „Пролетни игри и песни“, НЧ „Светлина-1906-Смилец“ ще вземе участие с видеоматериали, снимки и описания на обичаи и носии на един от постоянно действащите му състави – Лазарки.
В селото на Лазаровден участват моми и момичета, които в самия празничен ден от рано сутрин обхождат всяка къща, пеят песни за всеки член от семейството и играят лазарско хоро. Според старите хора на селото,стопанката на къщата, в която пеят лазарките, задължително дарява всяка една със сурово яйце, символ на безсмъртието. Вярва се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.
Носията на Лазарките се състои от: бяла риза с ръчно бродирана българска шевица, вълнена фуста, с бяла шита престилка , също ръчно бродирана и кадифено елече.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=8080
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=8080