gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Заместник - кметът Денка Михайлова уважи тържеството на село Калипетрово по случай Националния празник


picture

Публикувано на 03 март 2012 г.


Заместник-кметът по хуманитарни дейности в община Силистра Денка Михайлова уважи тържеството по случай 134-годишнината от Освобождението на България в силистренското село Калипетрово.
Честването започна в 9.00 часа. И може би заради ранния час, скромна група жители на най-голямото село в общината го уважиха. Сред присъстващите бяха кметът на Калипетрово Спаска Димитрова, представители на патриотични организации, на бизнеса, ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и самодейци от читалище „Пробуда 1940 г.” – организатори на тържеството.
Почетен караул от силистренския клуб „Традиция” отдаде чест пред паметната плоча, напомняща за саможертвата Русан Калчев – Комитата и Стефан Добрев от Калипетрово, участвали в българското опълчение.
„Трети март е наша обща отговорност и съкровена мечта за България!”, отбеляза в поздравлението си към хората от Калипетрово Денка Михайлова и напомни: „Народ, който с историята си може да развълнува всеки човек, е велик народ!”. Заместник-кемът поднесе цветя пред паметната плоча на двамата опълченци. Цветя и венци на почит и признателност оставиха десетките жители на Калипетрово.
В празничната програма се изявиха рецитатори от училището в селото, вокална група „Камбанен звън” с подборка от патриотични песни на Добри Чинтулов и ансамбъл „Шиковци”.
Чест и радост за жителите на Калипетрово тези дни е оказала младата художничка и ученичка в Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев” Светлана Василева. Тя е подарила на читалището графични портрети на двамата опълченци от селото, загинали за свободата на България Русан Калчев – Комитата и Стефан Добрев.
С тържества и концерти 134-годишнината от освобождението на България от турско робство бе чествана и в селата Срацимир, Проф. Иширково, Сребърна, Смилец, Ветрен, Българка, Айдемир, Брадвари от Силистренската община.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=894
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=894