gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

150 ГОДИНИ ДУНАВСКИ ПАРК В СИЛИСТРА - НАЙ-СТАРИЯ ОБЩЕСТВЕН ПАРК В БЪЛГАРИЯ


Публикувано на 23 юни 2022 г.


С изложба на висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения и документи отбелязваме 150-тата годишнина на Дунавския парк. Тя е дело на Петко и Виктор Герасимови, създатели на Стара Силистра, колекционери на архивни документи и снимки. Това е тяхната седма изложба на тема стара Силистра.
Изложбата съдържа над 100, повечето непоказвани досега, изображения и документи от архива на авторите й, а също и от фото архивите на Добри Йорданов, арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров, както и на неизвестен български войник, които е бил в Силистра през месец юни 1941 год. Творбите ще бъдат изложени в 17 табла, които ще са разположени по алеите на Дунавския парк. На тях ще видим брой от вестник, в който е обявено за първи път създаването на парка, изображения от парка, от крайречната част на града, която е продължение на градината, процеса на строителство на басейна и товарното пристанище на Силистра, откъдето се е правел износа на земеделска продукция за чужбина. Снимките обхващат периода от 30-те до 80-те години на миналия век. Някой от тях на пръв поглед са обикновени снимки за спомен, но на тях може да се видят несъществуващи вече детайли от дунавския парк като беседки, археологически разкопки, фонтана с жабките в черен цвят, Военния клуб до парка и други. Специално внимание е обърнато и на Празниците на река Дунав с ритуала "вземане на прасенцето", както и дефилиране на атрактивни лодки, които са декорирани от работниците на различни предприятия Силистра.
Откриването на изложбата ще бъде тази събота (25.06.2022г.), от 11:00 ч. по време на Фестивала на сетивата, организиран от Асоциация на дунавските общини „Дунав“.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=9303
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=9303