gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

УЧИЛИЩЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС "НАЙ-ДОБРИЯТ ЧОВЕК, КОГОТО ПОЗНАВАМ"


picture

Публикувано на 05 декември 2022 г.


По повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“ беше организиран и традиционният училищен литературен конкурс, като тази година темата бе „Най-добрият човек, когото познавам“, а фокусът - върху добротата - качество на личността, което държим да изградим и у нашите ученици.
В своите есета Кристи-Анна Тодорова, Преслав Петров, Ерен Черкез и Доника Георгиева, чиито преподаватели са г-жа Искра Йорданова и г-н Владислав Димитров, представят вижданията си за доброто – за едни то се състои в това „човек да умее да прави компромиси и да си взема поука“, за друг – да не съдим хората, а „да се опитваме да видим доброто у тях“, а трети от участниците споделя, че „добрият свят“ ще е такъв, „ако има мотивирани хора, които да го превърнат в своя мисия“. Но за да оставим нещо добро зад себе си, „защото времето лети“, е нужно все пак „да продължим да го предаваме нататък“, заключва четвъртата от наградените ни участнички.
В разказа на Мила Ненчева откриваме едно „графитено кокиче“, което украсява сивата преди това стена, близо до училището – символ на добротата, която понякога се крие в най-малките жестове.
Преслав Петров пък ни пренася във времето на Платон и древна Атина, където по-възрастният от философа Ламиус му дава нагледен урок по доброта, откупувайки трима роби, двама от които в миналото са били негови недоброжелатели. Но нали това е точно красивото у истинския човек – да простиш и помогнеш на враговете си?
В третия награден разказа – този на Габриела Петрова – след кратката история, разказана от Анна на малката Елизабет, загубила близък човек, детето заключва: „Доброто ще възтържествува, както винаги го прави. То е в сърцата ни и никога няма да се забрави“.
Директорът на училището, г-жа Анелия Невска, награди отличилите се на първи места, а всички включили се ученици получиха грамоти и предметни награди, както и благодарността ни, че откриха в себе си вдъхновение и кураж.
Наградите за отличените ученици в литературния конкурс и тази година се осигуряват от живеещия понастоящем в Америка силистренец Румен Чернев, самият той възпитаник на училището, който подпомага духовното развитие на младите хора в града ни.
*ПМГ "Св. Климент Охридски" - гр. Силистра

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=9776
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=9776