gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НА БАБИНДЕН С ФОЛКЛОРНА ГРУПА "ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" ПРИ НЧ "ДОРОСТОЛ-1870"


picture

Публикувано на 23 януари 2023 г.


С хубаво настроение, като на празник ФГ „Златна Добруджа“ започва своето тържество. Като на един по специален ден, какъвто е Бабинден първо се показва обичая. Ролята на жената, която е бабувала да се родят прекрасни бебета през изминалата година изпълнява Мария Костадинова- организатор на групата. А младите булки хем си показват последните бебета, хем разказват и за другите деца, които се израждали тук. Повечето имаха голяма челяд, пръсната по различни краища на родината и по света. Ама и при родителите някои са останали, да се грижат за къщата, за нивите и за близките си.
Жените бяха дошли да почерпят с най- вкусните домашни сладки, като се започне от фундичките с пудра захар, мине се през меденките и се стигне до погачата. А на срещата – хем си разказваха за деца и внуци, хем обменяха рецепти за сладки.
Когато челядта е много все някой се завърта из къщата, казват старите хора - я деца, я внуци, я правнуци и трябва да ги почерпиш, да ги нагостиш- като най-мили гости.
И на тази среща да поздрави участниците в празника беше дошла Маргарита Любомирова- председател на читалище „ Доростол-1870“. Винаги с голямо уважение и признателност към самодейците днес им пожела здраве, много радост от деца, внуци и правнуци и нови творчески успехи!
*Читалище Доростол

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=9922
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=9922