Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Силистренци почетоха Националния празник


image 228

Стотици силистренци се събраха на градския площад "Свобода", за да участват в тържествената церемония по издигане на българския трибагреник по случай Националния празник - 3 март. Малкият Симеон от село Айдемир, победител в рецитаторския конкурс "С България в сърцето", поздрави къбралите се хора с патриотични стихове. Честта да издигне българското знаме се падна на Емил Господинов от Общинското спортно училище "Дръстър". Той е носител на много национални титли по джудо, победител в Балкански и други международни състезания, както и класирал се седми на последното Световно първенство по джу-джицу в Атина.

В празничното си обръщение кметът Иво Андонов призова силистренци да знаят историята си и да се гордеят с Родината си. Гост на честването бе Генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин. Пред гражданите на Силистра той каза: " Българският народ винаги е признавал ролята на Русия в освобождението на България. Имало е опити да се промени този исторически момент, но силите, помогнали 3 март да го има, са подвигът на българското опълчение, солидарността на славянските народи, руската армия и румънските войни и това никой не може да промени".

След тържествената церемония граждани, представители на институции и обществени организации поднесоха венци и цветя на признателност пред паметниците на Стефан Караджа, на Лев Толстой и на кап. Георги Мамарчев.


Публикувано на: 03 март 2010 г. / Печат