Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Село Срацимир отпразнува 185-годишнината от основаването си


image 2938

Днес в Срацимир се състоя тържество по повод 185-годишнината от основаването на селото, както и третият поред събор "Срацимир към корените". 
Празника уважиха г-жа Денка Михайлова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности" в Община Силистра, г-н Тодор Маринов и г-жа Маринка Тодорова - кметовете на съседните села Българка и Богорово, кметове на селото от предходни мандати и други. 
Жители и гости отдадоха почит на загиналите във Балканската, Първата и Втората световни войни, като поднесоха венци и цветя пред паметника на "Тъжащата майка", проектиран от извесния скулптор професор Любомир Далчев. 
От името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, г-жа Денка Михайлова връчи поздравителни адреси на кметския наместник г-н Йорго Георгиев, на председателя на НЧ "Иван Вазов - 1941" - Срацимир, и на кметовете и кметските наместници, които са вложили труда си в името на китното добруджанско село. 
Плакети, изработени специално за годишнината, получиха най-малкият и най-възрастният жител на селото. 
Тържеството продължи с изпълнения на групи и състави от Срацимир и съседните села, а всички жители се събраха при новия кът за отдих за да отбележат с хора, песни, вкусни гозби и топли разговори почти двувековената история на селото, някога именувало се Караорман, а днес носещо името на един от бележитите българи - цар Иван Срацимир. 
Село Срацимир (Караорман) възниква около 1830 година. Първите заселници идват от Разградска област - предимно от селата Кривня, Садина, Осенец, Хърсово, Костанденец, Кабакулак (днес Ушинци). Заселват се в днешната Бодкаджиева махала. Първият заселник е Неделчо Кривналията от село Кривня. Той е и първият кмет на селото. 
През 1857 г.е построена църквата, която и до момента посреща миряни. Първоначално децата са се обучавали в двора на църквата, с след това започва строеж на голяма сграда, в която да се помещава училището. То е строено в периода 1911 г. - 1912 г. 
Читалището е открито през 1941 г., като първото име, което е носило, е "Светлина".
От 1891 г. до наши дни в село Срацимир като община, кметство и кметско наместничество са работили 47 кметове и кметски наместници, от които 8 румънци. Сградата на Кметството е построена през 1891 г. и се използва до днес като такава.


Публикувано на: 14 юни 2015 г. / Печат