Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

9 МАЙ


image 5389

Днес на 9-ти май се навършват 73г. от победата над хитлерофашизма и обявяването на края на Втората световна война. Днес е Денят на обединена Европа. С тържествена церемония в присъствието на ветерани от войната бе открита и осветена Мемориална стена на славата на 31-ви Силистренски пехотен полк и на бойци от Област Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война /1941-1945г./
На Мемориалната стена на славата са изписани имената на 563 бойци и офицери, загинали във Втората световна война. Според историци в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена. Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга почти 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3.5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерство на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерство на културата. Фирмата-изпълнител е "Водно строителство -АД" с инж.Цанка Атанасова, строителен надзор -"Домремонтстрой" - Димитра Желева. С разрешение за поставяне от Община Силистра са монтирани три пилона с дължина 5 метра, на тях са поставени три светини - знамето на Силистра, на България и на обединена Европа, на която председател е нашата страна.
Своето признание към подвига и героизма изразиха с личното си присъствие ветераните от войната: Димитър Балев, Кънчо Димитров, Христо Манджуков и Еньо Радилов.
На церемонията своята почит с венци и цветя поднесоха и официалните лица: Д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра и неговият екип, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий заедно с духовенството, народният представител- Александър Сабанов, г-н Ивелин Статев - областен управител на Област Силистра и неговия екип, д-р Мария Димитрова - председател на Общинския съвет в Силистра и общински съветници,г -н Стоян Колев - председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните, Стоян Пейчев - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва- гр. Силистра, майор Здравка Михайлова - началник при Военно окръжие Силистра, Николай Димов - председател на Инициативен комитет за изграждане на мемориална "Стена на славата"на 31-ви пехотен полк ,. Димитру Мардаре - председател на Съюза на ветераните от войните в град Кълъраш -Република Румъния, общинските съветници от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, от МК "Гражданско единство и БПС, лидери на политически партии и представители на Руски клуб - Силистра .
На почетен караул пред паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк, с автентични исторически военни униформи са представителите на Регионален клуб «Родолюбие» с ръководител Валентин Петков в тържествената церемония участваха представителни групи от училища.

Водосвет и освещаване на Мемориална стена на славата на 31-ви Силистренски пехотен полк и на бойци от Област Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война /1941-1945г./ отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение с духовници.
Слово на благодарност и приветствие за Деня на Европа поднесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. В него той каза: " Девети май е символ на исторически поуки и общо европейско бъдеще. Да пребъде мирна Европа!"
Слова произнесоха и Николай Димов и Димитру Мардаре.
Децата от вокална школа "Мегатон" с ръководител Миглена Илиева и стихотворението "Три цвята" в изпълнение на Кирил Димитров -3-ти клас от Клуб по художествено слово към ОУ "Отец Паисий" с ръководител Ванушка Ангелова завършиха празничната програма.


Публикувано на: 09 май 2018 г. / Печат