Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРАЗНИК НА КАРАОМУРСКИЯ ДИНЕН МАДЖУН


image 5632

Вече четвърта година поред през месец август в с. Смилец, кметството и самодейците при НЧ "Светлина -1906" са домакини на уникален по рода си Празник на динения маджун с грижата на всички "От нивата до тавата".

Трудолюбиви хора- млади и стари, облечени в народни носии, през май засяват бостан, за който се грижат , а през август се качват на писаните каруци и събират плодовете за вкусен караомурски маджун. Котлоните пламват край "Гизлиджанската чешма" в ранна утрин и бъркането започва.

В празничната програма са включени ателиета с конкурсен характер: "Точилката пее"-ръчно приготвена баница; "Кулинарни динени фантазии"- изработка на динени фенери; "Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години"-дефиле на оригинална автентична носия.

"Целта на празника е да се съхранят и предадат традициите от нашите баби и дядовци на поколенията след нас, да се изградят у младите хора качества като труд, предприемчивост, съпричастност към бита, традициите и поминъка на селото, да се приобщят към опазване, съхраняване и предаване на местното културно-историческо и природно наследство."- казва кметицата на селото г-жа Павлина Романова.
На Празника на динения маджун смиленчани посрещнаха официалните гости: народния представител Александър Сабанов, областния управител Ивелин Статев, от името на Община Силистра /партньор в дейностите по събитието/ Цветана Игнатова - директор дирекция "Хуманитарни дейности". Литургия за здраве и благоденствие отслужи ставрофорен иконом отец Добри Чаков.
От 300 кг дини се наливат 7 литра маджун. Тази година са изполвани 3 тона дини. Основни дарители за празника са: Тодор Тодоров / областен координатор на ПП ГЕРБ/ осигурил наградите за дефилето на деца в народни носии и дарил дини за меда и общински съвет- Силистра с председател д-р Мария Димитрова - осигурил наградите за пенсионерските клубове, участници в събитието.
Продадени са 50 бурканчета деликатес на стойност 650 лв. Парите са дарени на център за настаняване от семеен тип за деца - с ръководител Стелиян Стойчев. Децата са участвали в засяването на бостана с дини през пролетта под надслов "Чергата - постеля за всички". Със средствата ще бъдат закупени помагала и пособия за новата учебна година.
На всички участници в празничната програма бе подарена везана торбичка с бурканче маджун.


Публикувано на: 27 август 2018 г. / Печат