Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

"СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ЗА ВСИЧКИ" - ПРАЗНИК НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И ТОЛЕРАНТНОСТТА В СЕЛО БАБУК


image 6242

С пролетно тържество, посветено на приятелството, ще бъде отбелязан 8 април - Международен ден на ромите. Събитието ще се проведе на 5 април 2019 г. /петък/ пред Народно читалище "Дочо Михайлов 1906", село Бабук, с начало 11.00 часа. Проявата ще събере слънчевото настроение на децата и гостите на селото и ще сътвори букет от музика и танци за приятелството и толерантността. На 8 април се отбелязва Международният ден на ромите, известен като Ден на ромското пробуждане.
Празникът се организира от Кметство Бабук и Народно читалище "Дочо Михайлов" - село Бабук, със съдействието на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра. Той е част от заложените дейности в Плана за действие на Община Силистра за подкрепа на интеграционните политики за периода 2015 - 2020г.
В програмата ще участват самодейни групи към НЧ "Дочо Михайлов 1906", както и ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Калипетрово.
Със своите най-нови танци, нежните дарования от Балет "Лиденс" към НЧ "Доростол 1870", град Силистра с ръководител Лидия Маркарян ще зарадват гостите на проявата. Прекрасните изпълнители от Център за музика и изкуства "Мегатон", град Силистра с ръководител Миглена Илиева също ще поднесат своите поздрави към жителите на село Бабук.
За всички участници Община Силистра е подготвила много подаръци и приятни изненади.

Осми април е известен като Ден на ромското пробуждане. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава този ден се отбелязва като символ на ромското движение, на това, че ромите от цял свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.

Публикувано на: 02 април 2019 г. / Печат