Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ОСВЕЩАВАНЕ И ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНА ПЛОЧА, ПОСВЕТЕНА НА 80 ГОДИНИ ОТ ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА


Освещаване и тържествено откриване на паметна плоча, посветена на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството /Крайовски договор -1940 г./, изградена по инициатива на проф. д-р Иван Гаврилов и родолюбиви силистренци
14 септември- Кръстовден /понеделник/ 2020 г.- 10.00ч.
Община Силистра, кани всички родолюбиви силистренци да присъстват на тържествено откриване и освещаването на паметна плоча, посветена на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството по силата на Крайовския договор от 1940 г.
Събитието ще се проведе на Кръстовден - 14 септември 2020г. /понеделник/ от 10.00 ч. пред сградата на Бизнес инкубатор /Новата баня/ в град Силистра.
Изграждането на паметната плоча е по инициатива на проф. д-р Иван Гаврилов - известен български лекар и родолюбец, Будител за 2018 година на Община Силистра в единение с родолюбиви силистренци.
Събитието ще се реализира в съответствие с противоепидемичните изисквания и мерки.
Умоляваме гражданите по време на всички събития, да спазват дистанция и да бъдат отговорни към здравето си!
Исторически данни:
През 1940 г. се подписва в Крайова договор между Румъния и България. Възвръща се Южна Добруджа в пределите на Майка България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски.
На 1 октомври около 15 часа в Силистра стъпват части на българската войска, предвождани от генерал -лейтенант Георги Попов, началник на Трета българска армия (непосредствено след това е назначен за генерал -управител на Южна Добруджа). Посрещнати са под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци. Хористите от "Седянка" за първи път изпяват марша "О, Добруджански край".
Ние, признателните добруджанци, помним нашата история и се гордеем, че сме наследници на тази свята земя със съхранена памет за национален идеал. Прекланяме се пред подвига на добруджанци и помним саможертвата им в името на Родината!

Публикувано на: 11 септември 2020 г. / Печат