Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 16-22 СЕПТЕМВРИ 2020Г.


image 7537
Община Силистра участва в Европейската седмица на мобилността под мотото на 2020г."Избери как да се придвижиш" на тема "Чиста мобилност за всички" от 16 до 22 септември, като за кулминационен ден на серията от събития бе посочена датата 18 септември /петък/ 2020г. с разнообразни и модерни инсталации в защита живота на пътя и опазване на околната среда.
На 18 септември 2020г. в час-пик /от 12.00ч.- 13.00ч./ децата от Ученическия парламент и талантливи деца реализираха модерен флашмоб в централната градска част /на ул. "Симеон Велики" пред аптека "Еврика" на кръстовището/. Затворени за движение бяха участъци от улиците: "Шар планина", "Симеон Велики","Партений Павлович","Добруджа" . В събитието участваха над 50 деца- танцьори и деца- гайдари от школа "Великов" , танцова група Зумба и хип-хоп формацията "Ел форс" . По време на флашмоб инсталацията на тротоарите и пешеходните пътеки бяха раздавани дипляни, за да се популяризира седмицата на "Чиста мобилност за всички". Неформална група- велосипедисти също се включиха в проявите на този ден, като в посочения час от кръстовището пред сградата на Енерго -про по ул."Вапцаров" тръгнаха по новоизградените вело алеи, преминаха по на ул. "Симеон Велики" и стигнаха до кръстовището пред ЦГП- аптека" Еврика".
Да припомним, че дължината на велоалеите в града ни нарасна значително, с което желаещите да се придвижват екологично в града ни нарасна. През последните години с реализацията на три европейски проекта бяха изградени километри на велоалеи: По проект: "Реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики" - гр. Силистра" са изградени - 1090 м.; По проект: "Реконструкция и рехабилитация на площад "Албена" - гр. Силистра" са изградени 300 м.; По проект: ,,Silistra - Eco-friendly -Viable- Electrical- Navodari Transport - Екологичен чист транспорт в трансгранична зона Наводари - Силистра, по Програма INTERREG VA Румъния - България 2014-2020 са изградени 475 м. велоалеи и предстои да бъдат изградени още 7359 м.
На събитието присъства д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра , г-жа Мария Недялкова- зам.-кмет и директорите на дирекции: г-жа Йорданка Владимирова и г-жа Цветана Игнатова.Участниците в Европейската седмица на мобилността, получиха подаръци осигурени от РИОСВ-Русе и Община Силистра. Финал на събитието беше сложен с българско хоро. Национален координатор на кампанията Европейската седмица на мобилността под мотото на 2020г."Избери как да се придвижиш" на тема "Чиста мобилност за всички" от 16 до 22 септември е МОСВ, а инициатор Европейската комисия.

Публикувано на: 18 септември 2020 г. / Печат