Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

22 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!


На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват "съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство".
На този ден преди 112 години в историческата черква "Свети четиридесет мъченика" в град Търново прозвучават думите: "Провъзгласявам, съединената на 6 септември 1885 година, България за независимо царство". Така в тази малка църква се решава съдбата на нашия народ, преминал през векове на робства, възходи и противоречиви войни, за да стигнем до днес. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношение.
Историческият манифест е изработен от утвърдения декоратор и живописец проф. Харалампи К. Тачев. Изработен върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета, той е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печати (всеки от които в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи.
На 21 септември 2020 г. в навечерието на Деня на независимостта, Ръководството на Община Силистра ще поднесе цветя на признателност към паметта на героите, радетели и борци за независима България пред паметника на Васил Левски.

Публикувано на: 21 септември 2020 г. / Печат