Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

1-ВИ ОКТОМВРИ Е ПАМЕТЕН ДЕН ЗА ВСЕКИ ДОБРУДЖАНЕЦ И РОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН


image 7572
Ден, в който с национална гордост отбелязваме един значим исторически факт - големият ден на обединението.
През 1940 г. в Крайова се подписва договор между Румъния и България. Възвръща се Южна Добруджа в пределите на Майка България. По мирен начин е извоювано изконното право за единение на българския народ в собствената си държава. Подписването на този акт без война, а чрез взаимно мирно договаряне, е безпрецедентен случай в междудържавните отношения и пример за съвършена дипломация и преди всичко на цар Борис ІІІ.
На 1-ви октомври около 15 часа преди 80 години, части от Трета българска армия, предвождани от генерал - лейтенант Георги Попов, победоносно навлизат в град Силистра, посрещнати възторжено от добруджанци. Посрещнати са под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци. Хористите от "Седянка" за първи път изпяват марша "О, Добруджански край". Градът завинаги преминава в пределите на Отечеството.
Вплел живота си с Добруджа, великият български революционер и борец за национално освобождение Стефан Караджа, става знаме на Вътрешната добруджанска революционна организация. През 1941 г., когато силистренци честват първата година в пределите на Отечеството, в знак на признание и символ на националния идеал, те издигат паметника на Стефан Караджа. Скулптор е Павел Метеоров.
На 7 септември 2017 година на входа на Дунавския парк в града ни бе изградена, първата за Силистра паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България. А само преди броени дни, на 14 септември - Кръстовден, Празника на град Силистра, бе осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството /Крайовски договор -1940 г./. Изграждането на паметните плочи е по инициатива родолюбиви българи - проф. д-р Иван Гаврилов и д-р Тодор Тодоров.
Признателност от поколенията към значимостта на 1 октомври 1940 г. е изграденият паметник на Цар Борис ІІІ Обединител в Дунавския парк. Скулптор е силистренският художник Йордан Колев.
Историческите уроци винаги ще ни напомнят за необходимостта от национална отговорност и мъдрост.

Публикувано на: 01 октомври 2020 г. / Печат