Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ОТЧИТАНЕ НА ХХI НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС "ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО ИЛИ ПИЯНСТВО ОТ ЛЮБОВ"


image 8914

За пореден двадесет и първи път Силистра е притегателен център за пишещите поезия автори от цялата страна. В Двадесет и първия национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" участваха 141 представители от четирите краища на България. Творци от 58 населени места на страната /според клеймото на всеки получен плик/ и двама наши сънародници, живеещи във Великобритания и един от Германия, участваха в надпреварата за удостояване с наградите от първо до трето място, както и за наградата на Литературно сдружение "Реката и приятели". За популярността на Националния конкурс говори широкият интерес, проявяван всяка година в месеца на любовта и виното. Поетичното съревнование е едно от главните събития в Културния календара на Община Силистра, очаквано с нетърпение от силистренската общественост и от обществеността на поетите от цялата страна.

И тази година тричленно жури, под председателството на един от доайените на българската поезия Недялко Йорданов (видеообръщение), определи победителите. В работата на журито се включиха и членовете - наши съграждани - Мариана Стоянова - поет и председател на Литературно сдружение "Реката и приятели" (видеообръщение) и доц.д-р Румяна Лебедова - Директор на Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев" (видеообръщение). Заради противоепидемичната обстановка и мерките за Ковид 19, отчитането на конкурса тази година няма да бъде присъствено Наградите ще бъдат изпратени на победителите заедно с грамотата, подписана от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов , под чийто патронаж за пореден път се провежда националният конкурс.

Журито определи победителите от всички 141 участници:

Първа награда- Петя Цонева - Габрово (видеообръщение) за стихотворението "Зарязване на лози"

Втора награда - Ивайло Терзийски - Силистра (видеообръщение) за стихотворението "Притулена суша"

Две трети награди - Оник Мануков - София (видеообръщение) за стихотворението "Любовен танин" и Любен Дашев - Силистра (видеообръщение) за стихотворението "Вино и любов"

Наградата на Литературно сдружение "Реката и приятели" отива при Валентина Цвяткова от Русе (видеообръщение) за стихотворението "Нежно пиянство".

Наградените стихотворения могат да се прочетат в презентацията.


Публикувано на: 24 февруари 2022 г. / Печат