Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Туристически дестинации в Силистра


Община Силистра е една от най-старите и красиви, разположени по река Дунав, в Североизточна България. В нея влизат 19 населени места.

Град Силистра е най-старият български град на Дунава. Създаден, през 19 година е бил част от Римската империя. Първото му известно име е Дуросторум. Съвсем скоро става главен град на голямата римска провинция Мизия. През I-II век достига своята точка на величие - апогея си. От този период до наши дни са запазени много артефакти и археологически паметници. През 169 година големият римски император Марк Аврелий признава Дуросторум за самостоятелен град и всички жители в него са обявени за римски поданици. Крепостта придобива важно стратегическо и военно значение. Разраства се и се превръща в голям търговски център. Управлението на града е подобно на това в Рим и гражданите имат много привилегии. Според историците именно в Дуросторум е роден известният пълководец Флавий Аеций, който разгромява великия хунски вожд Атила.

През последните години Силистра се развива стремглаво. Превърнал се е в привлекателна туристическа дестинация със своята богата и разнообразна история, археологическите и исторически находки и паметници. Градът има добра транспортна инфраструктура, пътищата са поддържани. Като Областен град е лесно достъпен. Има постоянни автобусни линии от и до по-големите градове в страната, както и жп превоз. На разположение на посетителите в града са много хотели, къщи за гости и семейни хотели, които предлагат настаняване и идеални условия за една незабравима почивка. Около пешеходната зона, край реката, има много красиви и изискани ресторанти, които предлагат богато и разнообразно меню.

Едни от най-интересните и атрактивни места в община Силистра са архитектурно-археологическият резерват, Историческият и Археологическият музеи. Крепостта “Меджи табия” и Римската гробница могат да ви пренесат в миналото за нула време. Старото Педагогическо училище е лесно да бъде посетено, защото в него сега се помещава Художествената галерия на Силистра. Заслужава се да се посети и богатият Етнографски музей. Резерват Сребърна също е място, което не трябва да се пропуска.

Архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“

Националният архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ заема много голяма територия от областния град- почти 2/3 от площта му. Навсякъде могат да се видят останки от крепостни стени, паметници и артефакти. Едни от най-интересните е Патриаршеската базилика, която датира от IX век и е разкрита сравнително скоро. Тя е предназначена за първия патриарх у нас Дамян. Част от резервата са останките от крепостните стени на древния Дръстър, които са го защитавали от набезите на враговете. Северната стена е построена около IV век, която на по-късен е възстановена и се е използвала чак до ХV в, когато градът пада под турско робство. Пред нея някога се е намирало и пристанището на града, а на изток - дворецът на българските владетели. Този дворец е построен от хан Омуртаг и по-късно приютява великият цар Симеон. Според историци и археолози Южната стена на древния град е сред най-впечатляващите защитни съоръжения на територията на България. Построена е по времето на императорите Диоклециан и Константин Велики, по-късно император Юстиниян я възстановява.

Крепост „Абдул Меджиди“

Друга забележителност на Силистра е турската крепост „Абдул Меджиди“ или както е по-известна “Меджиди табия”. Разположена е на юг от града и е сред най-запазените укрепителни пунктове на фортификационната система по време на турското робство. Има много важна роля по време на Кримската война и по-късно през Руско-турската Освободителна война. Фортът е построен, за да може дунавските градове да бъдат допълнително защитени, защото реката е била естествената северна граница на голямата Османска империя. Идеята и проектът са дело на големия немски инженер Хелмут фон Молтке, който посещава Силистра през 1837 година.

Строежът продължава в периода 1841-1853 година. Триста българи са участвали принудително и трудът им е бил ангария. От този период са и възрожденските храмове в Калипетрово и Алфатар. Султан Абдул Меджид е впечатлен от строителните дейности и през 1847 година посещава града, за да може лично да се убеди в мощта на форта. На него е и наречена укрепителната система - Меджиди. Официално крепостното укрепление е завършено точно в навечерието на Кримската война и изиграва много важна роля за защитата на Силистра от вражеските нападения. Дори в сражението участва световноизвестният руски писател Лев Толстой. По-късно фортът участва и в Руско-турската Освободителна война. Днес “Меджиди табия” е единствената напълно запазена крепост от времето на турското робство на територията на България.

Регионален исторически музей

Фортът е част от Регионалния исторически музей на Силистра, който е учреден през 1899 година. Музеят разполага с две основни експозиции - археологическа и етнографска, както и няколко други обекта в общината, които са към него. Етнографската експозиция е известна в цялата страна и е изключително богата. Заема над 300 квадратни метра и в нея са изложени най-различни предмети от бита и културата на местното население от средата на XIX век до началото на XX век. Изложени са много оръдия на труда, кукерски маски, носии и костюми.

Археологическата експозиция се помещава в сграда, която сама по себе си е архитектурен паметник и е строена в началото на XX век. Част от колекцията на музея е римски слънчев часовник, направен от камък. Той е най-старият намиран на територията на България. Други атрактивни и ценни експонати са гробни предмети, колесница на римски магистрат и колона с името на хан Омуртаг.

Римска гробница

Римската гробница в Силистра е открита през 1942 година и е една от емблемите на града. Тя е пример за невероятните възможности на късноантичната цивилизация. Украсена е богато с много стенописи. На тях са изобразени различни ловни сцени, човешки и животински фигури, както и геометрични форми. Гробницата има всички белези на Константиновата епоха. По вътрешното и оформление ясно личи опитната ръка на творец от източните провинции на голямата Римска империя - предполага се, че е бил от Сирия или Египет.

Дунавски парк

В самото сърце на Силистра има красив зелен оазис – Дунавският парк. Той е идеалното място за почивка, разходка след зеленината и спасение от шума на града. От него се разкрива величествена гледка към река Дунав. Паркът е създаден преди повече от век. През 1870 за него е писано за пръв път във вестник „Дунав“. Днес на територията на градината има голямо разнообразие от дървета, цветя и храсти. Някои са уникални и обозначени с информационни табели. Главната алея започва от входа на парка и стига чак до реката, по нея са поставени пейки за отдих. Големите величествени кестени образуват красив тунел. Дунавският парк е идеално спасение от летните горещини, в него има постоянен лек полъх от реката, а в единия му край се намира басейнът на хотел „Дръстър“. Паркът се облагородява постоянно. Направени са детски площадки, красив фонтан, много паметници и известните бронзови пеликани. Най-голямото очарование на Дунавския парк са древните крепостни стени. Традиция е вечер да се наблюдава залезът край реката.

Резерват Сребърна

Съвсем близо до Силистра се намира красивият Биосферен резерват „Сребърна“. Той се простира върху площ от 600 хектара и обхваща самото езеро и земята около него. Известен е със своето голямо разнообразие от водоплаващи птици. Счита се, че през него минава един от най-големите пътища за миграция на прелетните птици - Via Pontica.

През 1942 година езерото е признато за развъдник на водоплаващи птици, а няколко години по-късно става птичи резерват. Тук могат да се видят къдроглави пеликани, малки белочели гъски, и малки корморани. Има и неми лебеди, патици, големи бели чапли и други красиви, редки птици.

През 1983 година Сребърна става част от час от списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство. Целта е опазване на неговото биологично разнообразие.

В езерото могат да се видят интересните плаващи тръстикови острови. Местните ги наричат „кочки“. Те не се заливат с вода и това улеснява гнезденето на птиците. През 1965 година резерватът става част от международния списък за най-значими влажни зони в Европа, а десет години по-късно е признат за влажна зона според Рамсарската конвенция.

Към резерват „Сребърна“ е направен и музей, в който могат да се видят много препарирани представители от защитената местност. В езерото е поставена и видеокамера, която позволява на туристите да наблюдават птиците в обичайните им действия. Направена е специална екопътека, която позволява на посетителите да се разходят сред природата и да наблюдават красотата и от специално изградени площадки. Монтирани са беседки и кътове за отдих.

През последните години Община Силистра се развива активно в сферата на туризма. Още от древността хората в района са известни със своето гостоприемство и ще ви посрещнат с мила дума и топла прегръдка. Ще се почувствате като у дома си и ще се насладите на една незабравима почивка сред красива природа.


Хотели в Силистра