gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ПОКАНА ПРАЗНИК В СЕЛО БАБУК "СЛЪНЦЕТО Е ЕДНО ЗА ВСИЧКИ"


picture

Публикувано на 05 април 2023 г.


Покана
Празник в село Бабук
"Слънцето е едно за всички"
Празник, посветен на Лазаровден и отбелязване на Международния ден на ромите „Слънцето е едно за всички“, ще се проведе на 8 април 2023 г. /събота/ на площада пред Народно читалище „Дочо Михайлов 1906”, село Бабук, с начало 11:00 часа.
Събитието се организира от Кметство Бабук и Народно читалище „Дочо Михайлов” - село Бабук, със съдействието на Община Силистра, Общински съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
В програмата ще се включат младите таланти от Балет „Лиденс” към НЧ „Доростол 1870”, град Силистра с ръководител Лидия Маркарян, Вокална школа „Мегатон“ с ръководител Миглена Илиева, ученици от ОбУ „Св. Климент Охридски“ – село Професор Иширково, както и самодейците от лазарската и ромска групи към Народно читалище "Дочо Михайлов-1906", село Бабук.
За всички участници Община Силистра е подготвила много подаръци и приятни изненади.
Един от най-жизнерадостните тържества на пролетта е денят, в който момите лазаруват. В българската традиция Лазаровден, Лазарица или Лазарова събота е празник на нивите, пасищата и горите и се отбелязва винаги в съботата преди Цветница. Отбелязва се в чест на Свети Лазар – защитник на християнството. Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение от всички.
На 8 април е Международен ден на ромите, известен като Ден на ромското пробуждане. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. . В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.
Празникът „Слънцето е едно за всички“ ще събере слънчевото настроение на децата и гостите на селото и ще сътвори букет от музика и танци за пролетта, приятелството и толерантността.
8 април 2023 г. /събота/ с начало 11:00 часа, пред Народно читалище „Дочо Михайлов 1906”, село Бабук.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=10171
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=10171