gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ПЪРВИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР "НА МЕГДАНА, КРАЙ ЧЕШМАТА В СЕЛО БРЪЧМА"


picture

Публикувано на 20 септември 2016 г.


Съборът се провежда за първи път по идея на Читалищното настоятелство на Народно читалище „Христо Ботев” и кметския наместник на село Българка – Тодор Маринов.
Организатор на инициативата е Народно читалище „Христо Ботев” със съдействието на Клуба на инвалида и пенсионера, и кметството на селото. 
През далечната 1987 година село Българка е било домакин на Събор на художествената самодейност, организиран от тогавашния Общински съвет за култура. В него са участвали състави от всички читалища на територията на Община Силистра. Сега за първи път читалище „Христо Ботев” с. Българка ще бъде не само домакин, но и организатор на инициатива, в която са заложили амбицията фолклорното събитие да се превърне в традиция.
Чешмата в центъра на с. Българка е построена през 1870 г. На територията на селото са издигнати общо 26 чешми, а в двора на почти всяка къща има по един кладенец.
До сега заявки за участие са потвърдили фолклорни състави от читалищата в селата Главан, Калипетрово, Ламбриново, двете читалища в село Българка – «В. Левски» и «Хр. Ботев» и «Доростол-1870» - Силистра с участие на фолклорна група «Златен клас» и две деца – индивидуални изпълнители на народни инструменти. 
Сред участниците от клубовете на инвалида и пенсионера са тези от Дулово, Гарван и Клуб на пенсионера №3 от Силистра.
Съборът няма конкурсен характер и всички участници ще получат грамота за участие и плакет.

Заповядайте на мегдана, край чешмата в село Бръчма на 24.09.2016 г., от 10.00 ч., за да се насладите на звучните автентични български народни песни и мелодии и да се хванете на кръшното добруджанско хоро.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4041
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4041