gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ПРАЗНИК НА МАДЖУНА


picture

Публикувано на 13 септември 2017 г.


За трета поредна година в с. Смилец, община Силистра се провежда Фестивал на динения маджун. 
Днес в селото оживяват народни традиции и занаяти, песни и хора. Празникът възниква като идея за възстановяване на правенето на маджун - в автентични котлони, вкопани в земята, по традиционната рецепта. Година по- късно ентусиастите от НЧ"Светлина 1906" , клубът на жените"Импулс" и кметицата решават да засеят бостан с дини и да направят голямо количество маджун. Включват се деца от Младежката банка. Тази година най- големият дарител на дини е Петре Павле от Чуканеще- Румъния. В общото дело се включват 12 фирми, черковно настоятелство и 17 читалища и пенсионерски клубове. 
Честта да открие празника бе за Павлина Романова, която благодари на всички гости, жители и организатори на Фестивала на динения маджун. 
Своето възхищение от общото дело изказаха: Кметът на Община Силистра-д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам. областният управител Стоян Бонев, кметът на Слобозия и зам.-кметът на Кълъраш/ Румъния/, Светлана Бантеева от Ржев/Русия/ .
В края на деня ще бъдат обявени резултатите от проведените конкурси за:"Най- писана каруца", "Най- красив динен фенер", "Най- оригинално моделиране върху дърво".


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4810
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4810