gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

70-годишен юбилей чества читалище "Христо Ботев" в село Българка


picture

Публикувано на 17 ноември 2011 г.


70-годишнина от основаването на Народно читалище „Христо Ботев” ще честват на 19 ноември (събота) от 10.00 часа жителите на силистренското село Българка.
Събитието ще уважи новият заместник-кмет по хуманитарни дейности Денка Михайлова. В празничната програма са поканени да участват колективи от близките села.
Повече за историята на културното средище е записано в книгата „Село Българка – спомени от миналото” с автор краеведът и известен музикант Димитър Кунчев. Той разказва, че през 1941 година в тогавашното село Стубел (днес махала Бръчма) в една от стаите на железарската работилница на Цоню Стоев е открито читалище. В началото са закупени малко книги и един радиоприемник. Вечерно време около него се събирали младите хора, за да следят развитието на военните събития. Първия библиотекар в читалището е местният учител Иван Цонев Стоев. Село Бръчма е известно с над 20-те си чешми, най-старата от които е изградена през 1870 година, и с многото цигулари. Само между 30-те и 50-те години на ХХ век в селото е имало 17 свирачи на цигулки „брашовки”. Най-прочутите музиканти са от рода на Гоцевците – Гоце Петров, Мани Маринов и др. Сред светлите имена в читалищната история е записано и името на Стоян Чешмеджиев – диригент и музикален педагог в областта на школуваното пеене, създател на хор „Дунавски славей” в Силистра през 60-те години на миналия век.
Днес читалището се гордее с двата си колектива – формация за автентичен фолклор и коледарска група. Самодейците са от различни поколения – между 15 и 75-годишна възраст. Там се работи доброволно, но от сърце и с голяма страст, разказа председателката Йорданка Димова. Последната радост са спечелени проекти за закупуване на озвучителна апаратура и компютърна техника.
В Българка от 70 години съществува и второ читалище, то е на името на „Васил Левски” и се намира във втората махала на селото.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=742
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=742