gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА, 16 - 22 СЕПТЕМВРИ


Публикувано на 16 септември 2020 г.


Община Силистра ще участва в Европейската седмица на мобилността под мотото на 2020г.“Избери как да се придвижиш“ на тема „Чиста мобилност за всички“ от 16 до 22 септември, като за кулминационен ден на серията от събития е посочена датата 18 септември /петък/ 2020г.

Направена е онлайн регистрация на инициативата в платформата www.mobilitiweek.eu от кампанията на Европейската комисия“ Европейска седмица на мобилността“.

Община Силистра ще участва с разнообразни и модерни инсталации в защита живота на пътя и на опазване на околната среда. За целта са изпратени писма до директорите на всички детски градини и училища на територията на общината, за да инициират начина и дните, в които ще участват в кампанията.

На 18 септември 2020г. в час-пик /от 12.00ч.- 13.00ч./ ще бъде реализиран модерен флашмоб в централната градска част /на ул. „Симеон Велики“ пред аптека „Еврика“ на кръстовището/ В събитието ще участват деца- танцьори и деца- гайдари от местни фолклорни и танцови групи. По време на танцовият флашмоб на тротоарите и пешеходните пътеки ще се раздават дипляни , за да се популяризира седмицата на „Чиста мобилност за всички“. Ще бъде ограничена скоростта на движение за хора и автомобили. Неформална група- велосипедисти също ще се включат в проявите на този ден, като в посочения час от кръстовището пред сградата на Енерго –про по ул.“Вапцаров“ тръгнат по новоизградените вело алеи, преминат по на ул. „Симеон Велики“ и стигнат до кръстовището пред ЦГП- аптека“ Еврика“. Да припомним, че дължината на велоалеите в града ни нарасна значително .През последните години с реализацията на три европейски проекта бяха изградени километри на велоалеи: По проект: "Реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики" - гр. Силистра" са изградени – 1090 м.; По проект: „Реконструкция и рехабилитация на площад „Албена“ – гр. Силистра“ са изградени 300 м.; По проект: ,,Silistra - Eco-friendly -Viable- Electrical- Navodari Transport – Екологичен чист транспорт в трансгранична зона Наводари - Силистра, по Програма INTERREG VA Румъния – България 2014-2020 са изградени 475 м. велоалеи и предстои да бъдат изградени още 7359 м.

 В инсталацията ще се включат и танцьорите по Зумба , и танцовата хип-хоп формация „Ел форс“ . 

 Очакваме широка гражданска подкрепа, интерес, участие и инициативност. Проектът е отворен от 16 до 22 септември 2020г., като за кулминация на събитията е посочена датата 18 септември 2020г. За събитието е осигурен подаръчен фонд от РИОСВ-Русе, като и информационни материали за безопасна и екологична среда. Национален координатор на кампанията е МОСВ, а инициатор Европейската комисия.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=7530
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=7530