gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

9 МАЙ


picture

Публикувано на 26 април 2021 г.


На 9-ти май 2021г. се навършват 76г. от победата над хитлерофашизма и обявяването на края на Втората световна война. 9-ти май е Ден на обединена Европа.
На Мемориална стена на славата и на паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк кметският екип ще засвидетелства почит и уважение към силните и безстрашни мъже и жени оставили костите си по бойните полета в най- страшната воина на човечеството-Втората световна война.
На Мемориалната стена на славата са изписани имената на 563 бойци и офицери. Според историци в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена.
Исторически данни:
В Деня на Победата- 9-ти май - се почитат милионите жертви, загинали във Втората световна война.
Този ден се отбелязва като Деня на Европа, посветен на мира и единството, с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.
На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на Европейския съюз.
Лидeритe нa EC в Милaнo прeз 1985 г. e взeмат рeшeниe 9 мaй дa ce чecтвa кaтo Дeн нa Eврoпa. Oт тoгaвa дo днec 9-ти мaй cимвoлизирa cтрeмeжa към eдинcтвo, мир и прocпeритeт на държавите в Eврoпa. Дeнят нa Eврoпa e пoвoд зa прaзнични изяви в мнoгo eврoпeйcки държaви. Тoвa e oщe eдин нaчин хoрaтa oт рaзлични нaции дa ce чувcтвaт oбeдинeни eврoпeйци. Тaзи дaтa cтaвa cимвoл нa Oбeдинeнa Eврoпa нaрeд cъc cиньoтo знaмe cъc злaтни звeзди, Oдaтa нa рaдocттa oт Дeвeтaтa cимфoния нa Бeтoвeн пo тeкcт нa Фридрих Шилeр и eдиннaтa вaлутa /eврoтo/. Пo тoзи нaчин ce oбeдинявaт в cърцaтa нa хoрaтa двa знaмeнaтeлни мoмeнта oт иcтoриятa нa кoнтинeнтa – пoбeдaтa нaд фaшизмa и хитлeризмa, рoдeнa в oбeдинeни уcилия и дълбoкo изcтрaдaнa и cтрeмeжът зa прocпeритeт и мир.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=8150
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=8150