gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ПРАЗНИК НА БИЛКИТЕ, СЛЪНЦЕТО И ВОДАТА В СИЛИСТРА НА ЕНЬОВДЕН


picture

Публикувано на 21 юни 2021 г.


Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни примамва всяка година, особено през месец юни. На 24 юни честваме един необикновен български народен празник – Еньовден.Традициите, които виждаме на този ден, са изключително интересни.
Община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей – Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович“ - Силистра и народни читалища от община Силистра Ви канят и тази година на празник „С билки и песни на Еньовден”.
Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2021 г. /четвъртък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски” - Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.
Участници в програмата: НЧ ”Доростол-1870” – гр. Силистра, НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово, НЧ „Просвета-1907“, с. Проф. Иширково, НЧ „Дочо Михайлов 1906” – с. Бабук, НЧ „Христо Ботев-1941-Българка“, с. Българка, НЧ „ Светлина 1906” – с. Смилец, НЧ „Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ ”Ламбриново-2013” – с. Полк. Ламбриново, Музикална школа „Великов“, град Силистра.
В празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания "Аромат на здраве" и полагащи грижи за "билкова аптека под небето" от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – Силистра с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата "Учебна компания" на Фондация "Джуниър Ачийвмънт", с която училището работи от 3 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.
Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.
Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовски венец за здраве. Очакваме Ви!
24 юни 2021 г. /четвъртък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ – Силистра. Начало: 17.30 часа.
При лошо време празникът се отменя.
Молим всички да спазват противоепидемичните мерки!

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=8313
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=8313