gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

6 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ


picture

Публикувано на 06 септември 2021 г.


На 6 септември отбелязваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С успешната му защита по време на Сръбско-българската война българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.
И тази година ръководството на Община Силистра ще поднесе цветя на признателност пред паметника на Цар Борис III Обединител в Дунавския парк.
По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по настояване на Великите сили Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и като автономна област, Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно княз Александър I-ви с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
Представителите на Община Силистра: инж.Тихомир Борачев ЗА кмет, секретарят на Община Силистра- Ростислав Павлов, Валери Великов началник отдел "Инспекторат " и Георги Спасов - общински съветник от ПП ГЕРБ, организации и граждани, поставиха цветя пред паметника на Цар Борис lll, самостоятелно, при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.
Честит празник!

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=8479
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=8479