gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ФЕСТИВАЛ НА КОЛЕДАРСКИТЕ ГРУПИ "СТАНИ НИНЕ, ГОСПОДИНЕ"


picture

Публикувано на 13 декември 2021 г.


Фестивал на коледарските групи "Стани нине, господине"
Традиционният фестивал на коледарските групи от Община Силистра "Стани нине, господине" ще се проведе онлайн с представяне на групите, заявили участие.
Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.
„Пу Колада у Караорман”
Обичаят който представяме, „Пу Колада у Караорман” пресъздава цялостното протичане на Коледните празници в село Караорман / Срацимир/.
В подготовката за Бъдни вечер и Коледа се включва цялото семейство. Под зоркия поглед на бабата, снахите подготвят седем или девет постни ястия, омесват кравая. Момите плетат коледни венци. Мъжете в къщата подготвят Бъдника, който ще гори през цялата нощ.
Сутринта преди Коледа, известна още като Малка Коледа, пристигат малките коледарчета със сопи в ръце. Посреща ги стопанката, хвърля жито и царевица в копанка. Децата чукат със сопите и наричат: „ Синца, кълца, Коладе ле” за здраве и берекет. Стопанката им слага в торбичките кравайчета, сушенки, бучки захар и парички.
Щом мръкне вечерта около софрата се събира цялото семейство. Прикадяват цялата къща и софрата с постните ястия. Стопанина вдига високо кравая, разчупва го и слага първото парче на иконата. След това раздава на останалите. Софрата не се вдига цялата нощ. Всички си лягат и очакват Коледарите.
Към полунощ Коледарите потропват пред портата, водени от Царя. Посрещат ги стопаните на къщата. Ако в къщата има мома, Коледарите пеят песен за нея. Тя дарява един от тях, нейния любим, с Коледарски венец, изплетен от нея. След песните стопанката подава кравая със запалена свещ и паричка на Царя да го благослови за берекет. Дарява ги с пешкир, сланина и орехи. Стопанина подава на Царя бакъра с вино, за да го благослови за берекет.
По живо, по здраво стопаните изпращат Коледарите.
https://www.youtube.com/watch?v=gEy5t_c4V_M

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=8772
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=8772